sy panggil kuih ni kuih cucur je...
Ini lah rupa kuih penyaram tu... ambil dr saji online...
Nanti update ye... tgh try n error resepi ni..byk sgt resepi yg nak kene cuba...
So jom kita update pasal kuih penyaram ni... semalam masa berbuka dah try buat la.. tp x menjadi sikit la.. rasa still sama jgak.. marbeles... hehehe...
Bahan-Bahan:
So jom kita update pasal kuih penyaram ni... semalam masa berbuka dah try buat la.. tp x menjadi sikit la.. rasa still sama jgak.. marbeles... hehehe...
Bahan-Bahan:
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan tepung beras
- 1 keping gula kabung/ gula melaka
- 2 sudu gula pasir
- 2 cawan air/ ikut rasa adunan x begitu cair atau pekat
Cara-cara:
Cara-cara:
- Cairkan gula kabung/ gula melaka dah tapiskan.
- Masukkan air dah gaul hingga sebati.
- Biarkan semalaman
- Goreng dalam kuali 2/3 minyak...
p/s: goreng satu persatu dalam kuali
ila nak try kuih ni dari tahun lepas lagi, duk bertangguh sampai sekarang he he he.. ila panggil cucur topi
ReplyDeletewah..sedap tu syah....kena guna kuali kecik yg kot supaya lebih lekuk...
ReplyDeleteiela: tu la teringin nak buat sendiri.. biasanye beli je..hehehe...
ReplyDeleteKasih: tgk org lain boleh je kuali besar pun.. Ni x tau ape yg kurang lg.. kene try n eror lg..