Salam... ni menu berbuka 16 ramadhan... tiba2 teringin nak mkn ikan percik klate ni... nak cr area PJ ni susah sikit... so try la buat sendiri ikut resepi kat internet ni ha... hehehehe... entah la memang suka sgt mkn ikan percik ni.. x ikan suka gak ayam... 1st time buat x tau la mcm mane rupanye... tp rasanya ada... Disamping tu jgak kebetulan my mom masak keladi masak lemak cili padi... So kene dengan selera la ni...
Bahan-Bahan:
- 5 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
-1/2 biji kelapa
- 2 batang serai
-2 keping asam keping
- sedikit garam
Cara-Caranya:
- Panggang ikan (garam &kunyit) terlebih dahulu.
- Masakkan bhn2 yang diblender td dlm periuk sehingga pekat.
- Percikkan kuah yg siap di msk td semasa memanggang ikan supaya kuah meresap ke dlm ikan.
dah jadi nie...leh jadi ore kelate doh nie..hehehe...makin syg ler abe takim..hehehe...
ReplyDeletehahahaha...
ReplyDeleteokey dah tu... dah ruper same he he he.. ila belum buat percik lagi puasa ni...
ReplyDeleteteringin plak nak mkn.. tu yg try buat.. kat sini susah nak jupe plak tu...
ReplyDeleteikan percik tu ada je kat bazar tapi rasa dia tak sama :)
ReplyDelete