Ini la resepi laksa penang versi MAMA ADAM
Bahan-Bahan:
- 1 paket laksa
- Sekilo ikan sardin
- 10 tangkai cili kering
- 2 ulas bawang besar
- 4 keping Asam keping (kalu suka masam letak lg)
- Belacan
- 2 kuntum bunga kantan
- 1 ikat daun kesum
- 1 batang timun
- Daun selum
- 5 tangkai cili padi
- 4 biji limau kasturi
- 5 biji telur
- sedikit garam
- Rebus ikan selama 15 minit, asingkan isi dgn tulang.... saya blander tulang ikan dengan air rebusan tadi, yang isi ikan plak just ramas2 bagi halus sahaja
- Blander cili kering, bawang besar dan belacan dan masukkan kedalam air rebusan tadi dan masukkan asam keping, bunga kantan dan daum kesum.
- Masak sehingga mendidih.. letakkan sedikit garam
- Hiris timun, cili padi, limau kasturi dan daum selum untuk hiasan.
No comments:
Post a Comment